Over het Palais Mondial
Het Wereldpaleis heeft echt bestaan, in België. Het vormt één van de stukjes halfvergeten geschiedenis van ons buurland waarover we maar zo weinig weten.
Het echte Palais Mondial1, 2 had de ambitie om alle kennis van de wereld te verzamelen en deze via een reusachtig archief ter beschikking te stellen aan de wereld. Om deze kennis te ordenen werd hiervoor een indexeringssysteem bedacht dat nog steeds in gebruik is.
Een belangrijk onderdeel van het museum werd gevormd door het Universele Bibliografische Repertoire: een catalogus van indexeringskaarten waarvan de onderdelen aan elkaar werden ‘gelinkt’ door middel van het Universele Decimale Classificatie systeem.
Ik heb besloten om in mijn tekeningen mijn ‘eigen wereld’ te ordenen in een eigen ‘systeem’.
In tegenstelling tot de systematiek die er voor het originele archief werd opgesteld gebruik ik de onbepaalde regels van de associatie om de losse onderdelen van mijn ‘beelden’ aan elkaar te koppelen.
De ‘voorstellingen’ die ik in mijn tekeningen vastleg komen voort uit deze beelden: sommige hiervan spoken al decennia lang door mijn hoofd en ik weet eerlijk gezegd niet altijd goed waar ze vandaan komen.
Waarschijnlijk is dit ook één reden waarom de ’titels’ van mijn tekeningen in het Frans worden geschreven: een taal die ik absoluut niet beheers (en waarvan ik dus absoluut niet uitsluit dat ik hierin fouten heb gemaakt).
Exposities
Gedurende de periode van 13 maart 2021 t/m 30 april 2021 was er een selectie van twintig tekeningen, aangevuld met ‘propaganda’ materialen, te zien in galerie Drift, in Breda.
Een tweetal prints op A2 formaat werden tegelijkertijd tentoongesteld in de etalage van de Vrije Boekhandel, Breda.
Van 23 juli t/m 27 augustus 2022 waren een vijftal tekeningen te zien in de laatste expositie (op de Spoorlaan) van galerie Drift.
Gedurende de laatste twee maanden van 2022 waren er vier tekeningen te zien in de etalage van de Vrije Boekhandel te Breda.
In juli 2023 zijn er drie tekeningen te zien in de Stadsgalerij Breda, gedurende de ‘Zanetti expositie’.
Noten:
- De restanten van het Palais Mondial bestaat thans als het Mundaneum museum.
- In Nederland is er een ander ‘Wereldpaleis’: dit is echter een restaurant.
Helaas verviel hiermee voor mij de mogelijkheid om Nederlands voor dit project te gebruiken