Sla navigatie over

Palais Mondial | Exposition du Matériel didactique

Over het Palais Mondial

Fotomontage
Exposition du Matériel didactique (gebaseerd op een foto uit de ‘mediasectie’ van Wikipedia over het Palais Mondial)

Het Wereldpaleis heeft echt bestaan, in België. Het vormt één van de stukjes halfvergeten geschiedenis van ons buurland waarover we maar zo weinig weten.

Het echte Palais Mondial1, 2 had de ambitie om alle kennis van de wereld te verzamelen en deze via een reusachtig archief ter beschikking te stellen aan de wereld. Om deze kennis te ordenen werd hiervoor een indexeringssysteem bedacht welke nog steeds in gebruik is.
Een belangrijk onderdeel van het museum werd gevormd door het Universele Bibliografische Repertoire: een catalogus van indexeringskaarten waarvan de onderdelen aan elkaar werden ‘gelinkt’ door middel van het Universele Decimale Classificatie systeem.

Ik heb besloten om in mijn tekeningen mijn ‘eigen wereld’ te ordenen in een eigen ‘systeem’ waarvan ik de regels helaas niet zo goed begrijp (ondanks het feit dat ik deze regels zelf heb bedacht).
In tegenstelling tot de systematiek die er voor het originele archief werd opgesteld gebruik ik de onbepaalde regels van de associatie om de losse onderdelen van mijn ‘beelden’ aan elkaar te koppelen.
De ‘voorstellingen’ die ik in mijn tekeningen vastleg komen voort uit deze beelden: sommige hiervan spoken al decennia lang door mijn hoofd en ik weet eerlijk gezegd niet altijd goed waar ze vandaan komen.

Expositie in Drift

Gedurende de periode van 13 maart 2021 t/m 30 april 2021 was er een selectie van twintig tekeningen, aangevuld met ‘propaganda’ materialen te zien in galerie Drift, in Breda.


Noten:
  1. De restanten van het Palais Mondial bestaat thans als het Mundaneum museum.
  2. In Nederland is er een ander ‘Wereldpaleis’: dit is echter een restaurant.

(Eelco Deuling, 6 november 2021)


Contact