Ga naar het hoofdmenu
Logo Palais Mondial

Palais Mondial | Exposition du Matériel didactique

Souvenir de guerre

Tekening, Eelco Deuling, nummer 273, 2022.
Vier grafkruizen (met het opschrift ‘ein Deutscher soldat’) in een bos naast een rivier.

2022 / 273

Formaat 29,7 x 21 cm.
Bister inkt op 52grs. papier

Een variatie op de vorige tekening. Hoewel ik de tweede wereldoorlog niet heb meegemaakt (mijn ouders wel) heeft deze wel in mijn jeugd een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van mijn ideeën en idealen. Tot mijn opluchting zou onze familie altijd aan ‘de goede kant’ hebben gestaan.
Toen ik ouder werd kwam ik er langzaam achter dat deze ‘waarheid’ niet helemaal bleek te kloppen: er bleken nogal wat smetjes aan sommige familieleden te kleven, al blijft het ernaar raden waaruit deze precies uit bestonden. Nodeloos te zeggen dat hier niet over werd gesproken en inmiddels is iedereen aan wie ik dit zou kunnen navragen inmiddels overleden.


Contact